With an entrance just 8ft wide, this
house is ingeniously slotted into an unpromising plot to create a comfortable and airy four-storey family home that makes a virtue of its constrained site.

Exploiting the latest cost-effective technology to minimise its carbon footprint without impacting on its sleek style, the Gap House is both eco-friendly and economical to run.

Cost: 514k
Construction period: 10 months
Completed: August 2007
Location: Bayswater, London
Photographs: Nick Kane


Awards
RIBA Manser Medal Winner 2009
RIBA award 2009
Grand Designs Best Eco House
Finalist 2008

Read the Gap House building blog

Read press articles
Gap House, Pitman Tozer Architects - street elevation of the low carbon house
Gap House, Pitman Tozer Architects - kitchen and living-room from courtyard garden
Gap House, Pitman Tozer Architects - courtyard
Gap House, Pitman Tozer Architects - living-room, study and courtyard
Gap House, Pitman Tozer Architects - living-room
Gap House, Pitman Tozer Architects - study
Gap House, Pitman Tozer Architects - larch staircase
Gap House, Pitman Tozer Architects - lightwell through larch staircase
Gap House, Pitman Tozer Architects - section showing rainwater harvesting system
Gap House, Pitman Tozer Architects - street elevation of the low carbon house